Obavezno osiguranje neće poskupeti

Bez autora
Oct 24 2011

Obavezno osiguranje od autoodgovornosti, koje svi vozači plaćaju prilikom godišnje registracije, neće poskupeti u narednom periodu. Iako se spekulisalo da bi cena ove polise osiguranja, koja nije menjana već tri godine, uskoro mogla da bude viša, to se neće dogoditi. Naime, Udruženje utvrđuje minimalnu tarifu za ovo osiguranje, ispod koje ne može da se ide. Tako se sprečava da neke osiguravajuće kuće previše niskom cenom privuku vozače, a posle nemaju odakle da isplate nastale štete. Odluka da se još ne ide na povećanje cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti svakako će obradovati savesne, ali i nesavesne vozače u Srbiji. Naime, od 1. septembra vozači koji su zabeležili jednu štetu u proteklom periodu plaćaju 50 odsto više na ime ovog osiguranja. To je takozvani malus, dok bonus ostvaruju savesni vozači koji plaćaju pet odsto nižu cenu.

Obavezno osiguranje neće poskupetiObavezno osiguranje od autoodgovornosti, koje svi vozači plaćaju prilikom godišnje registracije, neće poskupeti u narednom periodu.

Iako se spekulisalo da bi cena ove polise osiguranja, koja nije menjana već tri godine, uskoro mogla da bude viša, to se neće dogoditi, potvrđeno je „Novostima“ u Udruženju osiguravača Srbije.

Naime, Udruženje utvrđuje minimalnu tarifu za ovo osiguranje, ispod koje ne može da se ide. Tako se sprečava da neke osiguravajuće kuće previše niskom cenom privuku vozače, a posle nemaju odakle da isplate nastale štete.

Odluka da se još ne ide na povećanje cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti svakako će obradovati savesne, ali i nesavesne vozače u Srbiji. Naime, od 1. septembra vozači koji su zabeležili jednu štetu u proteklom periodu plaćaju 50 odsto više na ime ovog osiguranja. To je takozvani malus, dok bonus ostvaruju savesni vozači koji plaćaju pet odsto nižu cenu.

- Od 1. septembra do 15. oktobra izdato je tačno 241.000 polisa osiguranja od autoodgovornosti - kažu u Udruženju osiguravača Srbije.

- Od tog broja 2.419 vozača platilo je polisu 50 odsto više, pošto su u proteklih godinu dana imali jednu izazvanu nezgodu.

Podaci Udruženja za ovih mesec i po dana kazuju da je 87 vozača izazvalo dve štete od prethodne registracije, pa je njihova polisa uvećana 100 odsto, dok je 30 vozača izazvalo tri nezgode i zato su platili polisu 2,5 puta više

Nesavesni vozači

U Srbiji se, po postojećim statistikama godišnje zabeleži između 55.000 i 65.000 saobraćajnih udesa. Među onima koji izazovu nezgodu, mali broj u toku godine napravi više od jedne štete. Ti „izuzeci“ koji učine i tri štete u toku jedne godine, sada plaćaju čak 2,5 puta više na ime osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to da je prosečna premija ovog osiguranja lane iznosila 8.300 dinara, lako je izračunati da savestan vozač sada, u proseku, plaća 7.885 dinara, onaj sa jednom štetom 12.450 dinara, sa dve 16.600, dok vozač sa čak tri izazvane štete plaća čak 20.750 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik